Halaink

Razbóra (kínai)

Razbóra (Pseudorasbora parva): mivel elterjedési területe egyezik a két busával, könnyen bekeveredhetett azok ivadékai közé és így eljuthatott, majd elszaporodhatott vizeinkben. Elsőként Pakson egy halgazdaságban tűnt fel 1963-ban. Ezek után rohamosan terjedt lényegében összes vizünkben, beleértve a kisebb tavakat, folyókat, de a hegyi patakokat is.

Táplálékát nagy részben planktonikus szervezetek teszik ki, de emellett fogyaszt ikrát is. Ívás után a hím őrzi a lerakott ikrát, így biztosítva az utódok fennmaradását. Mivel tág tűrésű faj - ráadásul szapora és rendkívül agresszív - nagyon komoly gondokat okoz vizeinkben.

Online látogatóink

Oldalainkat 33 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése