Az úszók besúlyozása egyszerűen és gyorsan

Az úszós horgászat során mindenki szembesül azzal az alapvető, rendkívül egyszerűnek tűnő problémával, hogy miként lehet a leggyorsabban és legpontosabban besúlyozni a szerelék lelkét, az úszót. Különösen fontossá válik ez a kérdés, ha nem csak 1-2 úszó besúlyozásáról van szó. Közelednek a hideg téli esték, amikor jobb híján bőven jut idő a következő szezonba bevetendő komplett szerelékek elkészítésére. Ezt a munkát nagymértékben megkönnyíti egy praktikus, hasznos eszköz. Ezt mutatom most be.

Az úszós horgászat során mindenki szembesül azzal az alapvető, rendkívül egyszerűnek tűnő problémával, hogy miként lehet a leggyorsabban és legpontosabban besúlyozni a szerelék lelkét, az úszót. Különösen fontossá válik ez a kérdés, ha nem csak 1-2 úszó besúlyozásáról van szó. Közelednek a hideg téli esték, amikor jobb híján bőven jut idő a következő szezonba bevetendő komplett szerelékek elkészítésére. Ezt a munkát nagymértékben megkönnyíti egy praktikus, hasznos eszköz. Ezt mutatom most be. 

A szükséges kellékek: sörétek, súlyozó és a henger

Praktikus eszköz az úszó besúlyozásához az úszósúlyozó használata. Ez egy műanyagból készült okos kis találmány, melynek működése rendkívül egyszerű.

 

Az úszó rögzítése

A súlyozni kívánt úszót a középen lévő mélyedésbe rakjuk, és a kis kar elfordításával rögzítjük. Ha az úszó szára nagyon vékony anyagból készült, akkor egy kis darab szilikon csövecskét húzunk rá, és úgy állítjuk bele a súlyozó mélyedésébe. 
A súlyozó peremére helyezzük az ólmokat. A súlyozót az úszóval és az ólmokkal együtt egy vízzel telt hengerbe (ami lehet egy levágott végű kólás flakon is) állítjuk, így azonnal látható meddig süllyed be az úszó. Az apró söréteket ne akkor dobáljuk a súlyozó peremére, amikor az a hengerben van. Ha így tesszük az apró ólmok vájatába belekap a víz süllyedés közben és jó esetben minden második sörét fog csak a peremen landolni.

 

Jobb megoldás, ha kiemeljük a súlyozót és úgy helyezzük rá az újabb söréteket

Hány darab sörétből alakítsuk ki az úszó ólmozását? Természetesen erre a kérdésre egyértelmű és szabatos válasz nincs. Mindig az adott helyzet, a meghorgászandó víz és egyéb körülmények (pl. megcélzott halfaj, időjárási tényezők stb.) együttesen határozzák meg. Pl. ha kevés a küsz az adott vízen, akkor nincs szükség cseppólmot használni, nyugodtan kialakíthatjuk a teljes ólomfüzért sörétekből is. 
Az általános aranyszabály, hogy az úszó felé eső ólom a legnagyobb tömegű és a horog felé csökken a súlyuk. A másik általánosan elterjedt ólmozási módot az angol versenyhorgászok találták ki, elsősorban a gubancolódások elkerülésére. Ugyanis a különböző méretű sörétek gyakran gubancolják a szereléket, míg az azonos méretűek sokkal kisebb mértékben. Ezt shirt-button style-nak nevezik, vagyis inggomb súlyozás. Nevét az egyforma méretű sörétekről kapta. Az egyetlen ólom, amelyik kisebb a többinél, a jelzőólom.

Az úszó testén a gyártók feltüntetik a teherbírást. A kisebb úszókon szorzatként?

A nagyobbakon grammban

Az úszók teherbírását a gyártók kétféleképpen jelölik. Megadhatják grammokban kifejezve, vagy a stílólmok számozását használva. Pl. 4x20 azt jelenti, hogy 4 db 20-as méretű stílólom szükséges vagy annak megfelelő sörét, No.20 stíl: 0,25 g. 4x0,25 g=1 g. Ezek az adatok általában pontosak, különösen a jobb minőségű úszókon. Amennyiben nem ismerjük a jelölések jelentéstartalmát, gondjaink lehetnek. Ezért szeretném itt megadni az egyes adatokhoz tartozó súlyokat.

Jelölések
úszó jelölése gramm
4x8 0,06
4x10 0,12
4x12 0,2
4x14 0,33
4x16 0,5
4x18 0,75
4x20* 1
5x20* 1,25
6x20* 1,5

(A *-al jelölt méreteket ritkán láthatjuk, ezeket inkább már grammokban fejezik ki, mintsem a megadott jelekkel.) 

Én általában (ha csak sörétekből ólmozok) 5-7 darabból alakítom ki a főólmozást, és egy, esetleg két jelzőt rakok fel. A jelző súlyát úgy választom meg, hogy a főólom az úszót antennatőre süllyessze, a jelző pedig antennaközépre. Így a halnak nem kell a teljes ólomsort megmozdítani, elég a parányi jelzőt felemelni, az úszó azonnal kiemelkedéssel jelzi a kapást.

 

Antennaközépre súlyozva

Több más tényezőt is figyelembe kell venni az úszó pontos súlyozásának eléréséhez. Az otthoni csapvíz és a víz, amelyben horgászunk több mint valószínű, hogy eltérő sűrűségű. Ebből egyenesen következik, hogy az otthon elvégzett pontos súlyozás ellenére sem fog azonos mértékig besüllyedni az úszó úgy, mint az otthoni mérőhengerben. Természetesen, ezzel nem azt akarom mondani, hogy az otthoni munkánk hiábavaló volt. A jelzőólom levételével vagy egy másik parányi ólom felcsíptetésével az adott vízhez igazítható az úszó súlyozása.

 

Az ólmok leszedéséhez és lazításához használt fogó

A másik eset, amikor korrigálni kell az ólmozáson, - pl. a jelzőólom kisebbre cserélésével - ha horgászat közben az úszó lakkrétege megsérül és víz szivárog az úszótest lakk alatti rétegébe. A fa felveszi a nedvességet, és ezzel növekszik az önsúlya, vagyis kevesebb ólom szükséges a kisúlyozásához. Az ólomleszedő fogó ekkor is hasznos eszköz. Használatát már a sörétólmokkal foglalkozó cikkemben ismertettem. 
Láthatjuk tehát, ha ismerjük az ólmok és az úszók mérettáblázatát és rendelkezésünkre áll az a néhány segédeszköz is, akkor gyerekjáték az úszósúlyozás. 
Kellemes és hasznos munkát kívánok a zord, unalmas, téli estéken!

Balogh Róbert

Online látogatóink

Oldalainkat 82 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése