Olcsvai Holt-Kraszna

Az eddigi írásaimból már kitűnt, hogy rajongok a holtágak iránt. A lelkesedésem leírhatatlan, ha találok egy-egy hallomásból, vagy általam nem ismert gyöngyszemet. Most is ez történt, mikor is Olcsvára, ebbe a kis eldugott szatmári falucskába látogattam. Maga a falu is nagyon szép, ám a Holt-Kraszna csodálatos. Egy külön élmény is fűződik ehhez a helyhez. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy milyen is az igazi, hagyományos szatmári vendéglátás.

Ezúton szeretném megköszönni Huszti József polgármester Úrnak és Kósa Ferenc barátomnak. Szenzációsan éreztük magunkat Endrédi Robi barátommal és kísérőmmel. 
A víz terület nem nagy, 2,4 ha, de hosszú, több mint egy kilométer. Itt az égvilágon minden megtalálható, ami egy remek horgászvízhez kell. Bedőlt fák, vízre hajló bokrok, nádas, sás, hínár, akadók, egyszóval vadregényes és kies. A halbősége elképesztő, főleg kárász, amur (de még milyenek!) és ponty található a békés halak közül.  A ragadozókat a csuka és a harcsa képviseli. Bár ezekre szinte senki sem horgászik.

Az amurokra már annál inkább, el is törte a kedvenc botom. Mikor először beszéltem Huszti Bélával, az egyesület elnökével, hittem is, nem is, de a beszámolója az utolsó betűig igaznak bizonyult, sőt! Véleményem szerint, ez az ország egyik legszebb vadvize. Az egyesület 2000-ben alakult 27 fővel és pályázati pénzből hajtották végre a víz rehabilitációját. Évente 250-300 napijegyes fordul meg itt. A napijegyek ára 2000 Ft és napkeltétől-napnyugtáig érvényes. Ezért 2 db nemes és 10 kg egyéb hal vihető el. Éjszakai horgászat nincs, a tagságnak sem, amely 120-140 fő között mozog jelenleg.
Törpeharcsa nincs! A méret korlátozás és a tilalmi idő, az országos horgászrendnek megfelelő. Az éves jegy, régi tagoknak 25000, az újaknak 30000 Ft.

Az egész éves bevételt, mintegy 2-2,5 millió Ft-ot, halasításra fordítják. Ez 35-40 q évente. Az éves fogási átlag 80 kg! körüli. A tagoknak nincs éves darabszám korlátozásuk. Az ajánlott és szerintem egyetlen hatásos módszer, az úszós szerelék és büdös kukorica. A víz átlagos mélysége 2 m. A tórekorder halak, amurból 22 kg, pontyból 16,3 kg és csukából kevés híján 10 kg.

Pergetni lehet, de csónakot csak tagok használhatnak Az egyesület elnöke Huszti Béla, a titkára Huszti József, a halőr pedig Baráth Sándor.
Szeretném megköszönni mindenkinek, akik segítettek abban, hogy ez a cikk megjelenjen.
Beszéljenek tovább a képek!

Online látogatóink

Oldalainkat 51 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése