Göngyölt garda

HOZZÁVALÓK:

  • 4 db garda
  • két nagyobb fej hagyma

A pácléhez:

  • 1 liter víz
  • mustármag
  • szemes bors
  • só ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • ecet ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Jól emlékszem még arra az időkre, amikor nálunk nem lehetett minden boltban hozzájutni a pácolt halhoz. Mennyire éheztük ezt a sokak által undorító, mások szerint pikáns halételt. Családunk szerencsés helyzetben volt, mert szlovák ismerőseink rendszeresen megleptek bennünket jónéhány üvegnyi csemegével. Akik nem jutottak hozzá, azok saját maguk készítették el. A saját készítésű mindig finomabb, hiszen benne az ember munkája, és türelmetlen váraozása, mikor érlelődik már össze a fejedelmi étel? Ehhez a munkához szeretnék ötletet adni. A két halétel elkészítése nagyon hasonló egymáshoz, ezért egy cikk keretében közölöm.


A garda szeleteket éles késsel, gerincük mentén vágjuk ketté. Távolítsuk el a gerincet, majd egy szemöldök csipesszel, vagy bármely más fogóval fogjuk meg a kiálló bordákat és húzzuk ki. Ez a művelet könnyen kivitelezhető a puha gardahúsból. Az uszonyokkal is hasonlóképpen járjunk el. Így megszabadul-tunk a nagyobb szálkáktól.


A szálkátlanított szeleteket jól sózzuk be. A kisebb szálkákat a só felpuhítja. Fedjük le az előkészített halakat és hagyjuk néhány napig a hűtőszekrényben állni. A sóban érlelés után mossuk meg a szeleteket, és tegyük félre addig, amíg a páclevet elkészítjük.


Forraljunk fel egy edényben vizet.  Adjunk hozzá ecetet, sót, kanálnyi cukrot, …


… mustármagot …


… és szemes borsot. Kóstoljuk meg a levet, ha valamelyik összetevőt kevésnek érezzük, akkor pótoljuk hiányát ízlés szerint.


A páclevet forraljuk fel és aztán hűtsük vissza, amíg langyos nem lesz.


A hagymát vágjuk ketté egy vágódeszkán és karikázzuk fel. Sózzuk be és hagyjuk egy kevés ideig állni, amíg a páclé ki nem hűlt.


Terítsük ki a szeleteket és a hagyma félkarikákat halmozzuk rá.


Göngyöljük össze a szeleteket és rögzítsük őket. Én fogvájót használok. Ezzel elkészült a göngyölt garda. Hagyjuk érlelődni, távolítsuk el a fogvájókat és tartárral fogyasszuk.

Online látogatóink

Oldalainkat 264 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése