Szakmai beszámoló a kárókatona gyérítés pályázathoz - ÁPFE-IV/1/2667-14/2022

Szakmai beszámoló a kárókatona gyérítés pályázathoz - ÁPFE-IV/1/2667-14/2022

MOHOSZ logo

Szövetségünk 2022. évben is rendelkezik a nagy kárókatona gyérítéséhez szükséges engedéllyel, a kezelésünkben lévő Tisza folyó 494 fkm-től-638 fkm-ig, természetben: Tiszadobtól Záhonyig; továbbá a 638 fkm-től-758 fkm-ig, természetben: Záhonytól Tiszabecsig terjedő szakaszára, és a Szamos folyóra 0-49 fkm-ig, 2022. augusztus 15-től 2023 január 15-ig terjedő időszakra.

A gyérítést végző személy:Fesztóry Sándor, Kósa István, Muhi Gábor, Vaskó Arnold munkavállalók.

A gyérítést és riasztást a halállományokban keletkezett károk mérséklése érdekében folytatjuk, valamint a már invazív fajnak tekinthető Nagy Kárókatona állományának szabályozása érdekében is kiemelten fontos ez a tevékenység.

Ebben az évben különösen elengedhetetlen, ugyanis nagy mennyiségű kétnyaras Ponty, egynyaras Kecsege és szintén egynyaras Harcsa kihelyezése történt illetve még folyamatosan zajlik a kezelésünkben lévő vízterületekbe. A nagy értékű halállományok védelmének érdekében feltétlenül szükséges a kárókatona gyérítése, riasztása, melyet heti két alkalommal folyamatosan végzünk.

A gyérítés sörétes lőfegyverrel, acélsöréttel (12 kaliberes) történik, gyűrűs madár elejtése és más vadon élő állatfaj zavarása nélkül.

A gyérítésben részt vevő személyek megfelelő elméleti és terepi fajismerettel rendelkeznek.

A gyérítési tevékenység gyakorlása során az idevonatkozó hatályos jogszabályokat betartjuk.

A kormorán gyérítéséhez szükséges lőszer vásárlásához a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) keretében kiírt pályázata 387 ezer forinttal járul hozzá, aminek köszönhetően sikerült nagy teljesítményű ólommentes lőszereket beszerezni.

Köszönjük megtisztelő támogatásukat.

Tisztelettel:

                                         Fesztóry Sándor
                                         ügyvezető igazgató

Online látogatóink

Oldalainkat 76 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése