A sügér horgászata IV.
Csalik 3.
A műcsalik áttekintése után, tegyünk egy rövid kirándulást a természetes csalik között is. Nem csak az élő csalikat szeretném nagyító alá venni, hanem foglal-koznék a beszerzési illetve tenyésztési módjaikkal is.
 
TERMÉSZETES CSALIK
Trágyagiliszta: a fürge, büdösen illatos, virgonc kis vörös giliszták egészben vagy a nagyobbak kettévágva kitűnő horgászcsalik nemcsak a sügér horgászata ese-tében. A trágyagilisztával egyetlen probléma az, hogy a törpék is nagy kedvvel tömik meg hasukat ezzel a csalival.
 
A vörös trágyagiliszta, talán a legjobb sügércsali
 
A trágyagilisztát a horgászboltokban is beszerezhetjük, de az olcsóbb verzió az, ha mi magunk készítünk tenyészetet a kert egy félreeső árnyékos szegletében. Elkészítése sokkal egyszerűbb mint ahogy azt a gilisztatenyésztő szakkönyvek és cikkek leírják. Egy nagyobb, árnyékot adó fa alatt válasszuk ki a helyet, melyet rit-kán háborgatunk, kivéve gilisztagyűjtés és „etetés” alkalmával.
 
Ez a sügér is elcsábult a kis vöröstől
 
Ássuk fel a földet egy-másfél ásónyom mélyen, a földet ne forgassuk vissza az eredeti helyére, csak azután, miután a frissen lenyírt fű vagy konyhai zöldségek héját közé nem keverjük. Kicsit locsoljuk be a helyet és várjuk meg míg tömörödik a föld. Ismét lazítsuk fel a földet néhány nap elteltével és egy kis friss élelmet is helyezzünk el a tenyészeten. Vásároljuk meg a tenyészállatokat (két-három do-boz giliszta) és helyezzük el őket a tenyészetben. Pillanatok alatt a frissen ásott földbe rejtik testüket és elkezdik a táplálkozást is. Ezt arról vehetjük észre, hogy a zöldséglevelek, vagy gyümölcshéjak eltűnnek a felszínről. Nagyon szeretik állata-ink a kávézaccot, ami nemcsak táplálja a gilisztákat és szépen gyarapodnak, de meg is keményednek, kapásállóbbá válnak tőle. Táplálékok közül számításba jö-het nyáron a dinnye héja, burgonya és zöldségek héja, frissen vágott fű valamint rohadt gyümölcsök is.
A víz utánpótlást rendszeresen végezzük el, különösen szeles időben és nagy melegben. A túlzott locsolás nem kívánatos, legyünk mértéktartóak, mert saját munkánkat nehezítjük meg azzal, ha sok vizet juttatunk a tenyészetre. A giliszták mélyebbre fognak húzódni és horgászat előtt a begyűjtésük nehezebbé válik. At-tól nem kell tartanunk, hogy ha nem betonozzuk ki a tenyészmedence alját a gi-liszták elhagyják a tenyészetet. Érdemes kipróbálni!
 
Szép, kövér csontik, ínyenc sügereknek
 
Csonti: egy szintén nagyon univerzális és ennek értelmében nem is szelektív csali. Szinte minden hal szívesen fogyasztja, békés és ragadozó egyaránt. A ha-lak tulajdonképpen nem találkoznak a csontival hétköznapjaikban, de a horgá-szok segítségével megszerették ezt a csalit. Az, hogy kinek jutott eszébe először ezzel horgászni nem tudjuk, de brilliáns ötletnek bizonyult. A csonticsokor egy nagyon hatásos fegyver a sügerezők számára, de sajnos ritkán jut elsőként a csíkoska hozzá. Rendszerint megelőzik más békés halak, mint például a felszí-nen őrjáratozó küszök. A küszök viszont nagyon jó sügércsalik!
 
Élő kishal: az egyik leggyakrabban alkalmazott sügércsali volt hajdanán. Most már inkább a sportosabb, könnyű pergetést választják a célzottan erre a fajra horgászók. De ez a tény mit sem változtat azon, hogy az élőhalas szerelék szin-tén eredményes, csak egyetlen hátránya a pergetéssel szemben, hogy nem mi cserkésszük be a halat nagyobb területeket átfésülve, hanem a sügér barangoló- és kapókedvében bízunk Remélve, hogy az általunk felkínált csalira voksol a csí-kos rabló azon a helyen ahova dobtunk a szereléket.
 
Ha ekkora halat sikerül fognunk, biztos a siker
 
Csalihalként a kínai razbóra, a vörösszárnyú keszeg és az apró küsz is számítás-ba jöhet. Van olyan eset is, mikor a hóhért akasztják – a sügér elfogyasztja saját fajtársai csemetéit is. Ezt a műcsali gyártó cégek ki is használják, és sügércsíkos csalikkal próbálják először a horgászokat megfogni, aztán a horgászok a sügért. Ha csalihalként kívánjuk a sügért alkalmazni, a hátúszó kemény tüskéitől szaba-dítsuk meg, nehogy a rabló szúrósnak találja a falatot és otthagyja. A csalihalat 1x1 méteres csalihalfogó kishálóval is összegyűjthetjük, de sokkal élvezetesebb az, ha a csalihalakat is horoggal fogjuk.
 
Ahol ennyi apróhal nyüzsög nem nehéz egy párat horogra csalni
 
Nem kell hozzá más mint egy kis etetőanyag amit felhősre keverünk, ezt úgy ér-hetjük el, hogy pépesre keverjük az etetőanyagot, több víz hozzáadásával mint azt a gombócolásra szánt etetőanyaggal szoktuk. Egy doboz csonti vagy pinki csaliként bőségesen elég céljaink megvalósításához, hogy jónéhány apróhalat gyűjtsünk csalinak. Felszerelésként egy könnyű 2,5-3 méteres tűspicces bot, 0,5 g-os úszó, sörétólmokkal kisúlyozva, 0,08-0,07es damilon 20-26-os horog. A csa-lihalakat haltartó kannába tárolhatjuk, amihez fülledt, meleg időben ceruzaelem-mel működő levegőztető szerkezetet is csatlakoztathatunk.
 
Néhány, nálam bevált szelet
 
Halszelet: a halszelettel fogott halak tapasztalataim szerint nagyobb egyedsúlyú-ak mint a más módszerekre „elcsábult” halak. Többször megtörtént már velem, hogy halszelettel szép sügéreket fogtam, 7-8 darabot, amelyek szinte bedobás után azonnal ráraboltak a prédára. Aztán hallgatás következett, akármit tettem a halszelettel, mozgattam, rojtosra vágtam, hogy lassabban süllyedjen, semmi ér-deklődés nem mutatkozott a tüskések részéről. Egy fürge trágyagilisztát raktam a horogra. Azonnal kapásom volt, de a heves botspicc bólogatás csak két másod-percig tartott és a csalit otthagyta a hal, nem úgy mint a halszelet esetében, akár egy percig is elküszködött vele, de nem hagyta ott. Jobban igyekeztem odafigyel-ni, a következő bólintásra azonnal bevágtam – egy kis sügér volt a jelentkező. Ez még néhányszor újra megismétlődött, de csak az „óvodások” játszottak a gilisztá-val. A nagyobb gyerekek a halszeletet kedvelték.
A horogra tűzésre rengetegféle módozat létezik. A fejszeletet általában állba ve-zetve kínálom fel, míg a testből kialakított csalikat általában a vékony, hasi részen keresztül fűzöm fel. Így a horog jelentős mértékben kilóg a csaliból és az akasztás is biztosabb.
 
Egy szép példány, mely szeletre éhezett
 
A halszelet csalinál érdemes kivárni néhány bólintást és csak aztán bevágni. Tu-dom, ilyenkor tűkön ül az ember, amikor hajlik a spicc és még várnunk kell. Elő-ször, amikor elkapja a sügér a szeletet akkor csak enyhe bólintások láthatók, me-lyet egyre hevesebb, egyre mélyebben bólogató spicc közvetít számunkra. Ha te-hetjük egy jó minőségű rezgőspicces bottal horgásszunk, igazán szép látvány az ívesen hajló bot. Ami ezután jön, az az igazi élvezet, bevágás után szépen küzd a sügér, élvezetes fárasztás következik.
Mindenkinek saját belátására és tapasztalataira van bízva, hogy milyen csalihal-ból, annak mely részéből és milyen alakúra vágja a szeletet.
 
Szúnyoglárva: a szúnyoglárva hihetetlen fogósságához kétség nem fér. Aki egy-szer kipróbálta, az csak szuperlatívuszokban beszél róla, mert a teljesen kapásta-lan időszakban is ki tudunk imádkozni a vízből néhány pikkelyest a segítségével. Minden hal szívesen veszi fel, mert természetes táplálékuk.
Fogóssága ellenére vannak hibái, mi, horgászok szempontjából. Egy, két napnál tovább nem nagyon tudjuk károsodás nélkül eltartani lárváinkat és télen szinte le-hetetlen beszerezni őket. A hűtőszekrényben, nedves újságpapírba csomagolva vagy nedves mohapárnák közé helyezve tudjuk meghosszabbítani életüket. Két-ségtelen, hogy az elpusztult lárvával is lehet halat fogni, de a horgon vonagló szép szál szúnyoglárvánál aligha képzelnek el a halak különb ínyencséget.
 
Kora tavasszal nyerő csali a műszúnyog, könnyen beszerezhető és kényelmesen tárolható
 
Ezt a mérhetetlen vonzerőt próbálják a horgászcikk gyártók kihasználni, és szú-nyoglárva aromákat készítenek több-kevesebb sikerrel. Az egyik nagyon jól mű-ködő utánzat a műszúnyog, mely a kapástalan időszakokban jól jöhet. Vigyáz-nunk nem kell rá, hogy meg ne fagyjon vagy a nap ki ne szárítsa, csak arra, hogy otthon ne hagyjuk!

MOHOSZ kártya

MOHOSZ kártya

Egyesületek

Cím 
Alkaloida Lombik Horgász Egyesület (Tiszavasvári)
Apagy Horgász Egyesület (Apagy)
Barátság Horgász Egyesület (Vásárosnamény)
Beregdaróc Civil Fejlődéséért Szabadidő és Horgász Egyesület (Beregdaróc)
Beregi Tiszahát Horgász Egyesület (Tiszaszalka)
Beregi Tiszavirág 2009 Horgász Egyesület (Vásárosnamény)
Bezdéd Horgász Egyesület (Tiszabezdéd)
Bujtos Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület (Nyíregyháza)
Cégénydányád Önkormányzat Horgász Egyesület (Cégénydányád)
Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Rakamaz)
Császárszállás Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Demecseri Sporthorgász Egyesület (Demecser)
Dolgozók Sporthorgász Egyesület (Kisvárda)
Ecsedi Láp Horgász Egyesület (Nagyecsed)
Fekete István Környezetvédelmi és Horgász Egyesület (Csengersima)
Felsőtiszai Vasutas Horgász Egyesület (Mándok)
Folyam Horgász Egyesület (Beregsurány)
HO-HO 2004 Horgász Egyesület (Tyukod)
Ho-Ho Horgász Egyesület (Mándok)
Holt-Szamos Horgász Egyesület (Szamossályi)
Ibrányi Horgász Egyesület (Ibrány)
KEMÉV Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Király Horgász Egyesület (Mezőladány)
Kis-Tisza Horgászegyesület (Kisar)
Kraszna Horgász Egyesület (Kocsord)
Kurucz Horgász Egyesület (Tarpa)
Leveleki Horgász Egyesület (Levelek)
Lokomotív Horgász Egyesület (Záhony)
Magyar Pergetőhorgászok Egyesülete (Nyírtelek)
Máriapócsi Horgász Egyesület (Máriapócs)
Nagykállói Sporthorgász Egyesület (Nagykálló)
Nagyközségi Horgász Egyesület (Ökörítófülpös)
Nyíregyházi Városháza Horgász és Szabdidő Egyesület (Nyíregyháza)
Nyírteleki Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Nyírtelek)
NYPA-SENIOR Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Olcsva Horgász Egyesület (Olcsva)
Postás Horgász Egyesület (Vásárosnamény)
Régi Iparosok Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Réti Csík Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület (Kocsord)
Rétközi Horgász Egyesület (Nagyhalász)
Sóstógyógyfürdő Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Szabolcsi Földvár Horgász Egyesület (Szabolcs)
SZÁÉV Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Szatmárvidéki Horgász Egyesület (Mátészalka)
Székelyi Víztározó Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Téglagyár Horgász Egyesület (Fehérgyarmat)
Textiles Sporthorgász Egyesület (Nagyhalász)
Timári Horgász Egyesület (Timár)
Tisza-Rétköz Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Tisza-Szamosháti Horgász Egyesület (Tunyogmatolcs)
Tisza-Szamosközi Horgász Egyesület (Fehérgyarmat)
Tiszadadai Sulyom Természet-és Környezetvédő Egyesület (Tiszadada)
Tiszamenti Horgász Egyesület (Rakamaz)
Tiszanagyfalui Horgász Egyesület (Tiszanagyfalu)
Tiszaparti Horgász Egyesület (Gávavencsellő)
Tiszavirág HE (Milota)
Tiszavirág Horgász Egyesület (Gulács)
Tiszavirág Horgász Egyesület (Tiszadob)
Tokaji Horgász Egyesület (Tiszavasvári)
Tuzsér-Komoró „Barátság” Horgász Egyesület (Tuzsér)
Új Élet Horgász és Környezetvédelmi Egyesület (Tiszalök)
Vasas Horgász Egyesület (Nyírbátor)
Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Gyüre)
Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Nyíregyháza)
Zöld Nádszál Horgász Egyesület (Nyíregyháza)

logo color 700

csaszar presszo 1

tokaji_kovacs_to.jpg

Vízirendészeti Rendőrőrsök

Vízirendészeti Rendőrőrs Tokaj
Cím: 3910, Tokaj,
Széchenyi sétány 9/B.
Telefon: 47/352-677;
BM telefon: 30/66-39-576

Vízirendészeti Rendőrőrs Vásárosnamény
Cím: 4800 Vásárosnamény,
Wammala út 1-3.
BM telefon: 03-32/63-19