Egynyaras Kecsege telepítése a Tisza és vízrendszerébe

Egynyaras Kecsege telepítése a Tisza és vízrendszerébe

Kedves Horgásztársak!

Értesítjük Önöket, hogy az idén immár második alkalommal kerül sor egynyaras Kecsege telepítésére. A tavaszi 600 kg után (ami kb. 1.500 db volt) ismét 600 kg egynyaras Kecsege állománnyal növeljük a Tisza folyó és vízrendszerét.

A telepítésre 2022. november 11-én, pénteken kerül sor a Vásárosnaményi Tisza-hídnál, Lónyánál- a Tiszamogyorósi kompnál, valamint a Tiszaberceli kompnál. A kecsegék haljellel ellátva kerülnek a folyóba. Hátúszójuk mögött, az izomzatba rögzített sárga színű haljelek egyik oldalán a MOHOSZ felirat, másik oldalán pedig az egyedi sorszám látható.

Amennyiben ilyen, egyedi haljellel ellátott kecsegét fognak ki, kérjük, hogy a haljel levétele nélkül jegyezzék fel annak sorszámát (lehetőleg fotóval is alátámasztva), a fogott hal testhosszát, súlyát, a vízterület nevét és víztérkódját, a fogás pontos helyének megjelölésével (GPS koordináták vagy a legközelebbi település neve) és természetesen az adatok rögzítését követően azonnal, kíméletesen helyezzék vissza a vízbe. A rögzített az adatokat és a fotót e-mailen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre esetleg levélben a Megyei Horgász Szövetség (4400 Nyíregyháza, Dózsa György út 23. fsz. 10) vagy a MOHOSZ postacímére (1511 Budapest, Pf. 7) kérjük eljuttatni adataik megadásával.

kecsege

A program végrehajtását segítő, a jelölt halak adatait beküldő horgászok között ösztönzésül évente értékes nyeremények, többek között tiszai éves (összevont, illetve adott szakaszra szóló) területi jegyek kerülnek kisorsolásra. A horgászszövetség a telepítési programmal párhuzamosan a kecsege hazai állományát, a jelölt halak vándorlását az ezzel megbízott szakemberek által végzett állományfelmérő halászatokkal is rendszeresen monitorozni fogja, s az eredményeket természetesen közzéteszi majd.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy jelenleg Magyarországon a kecsege jogszabály alapján nem fogható státuszban van!!!

Ha sikerül bizonyítani a faj megfelelő állományát, akkor – jogalkotói, szakmai felügyeleti támogatás esetén – első lépésben, legkésőbb 2025-től az éves dunai vagy tiszai területi jeggyel rendelkező horgászok évente 2 db, 60 cm feletti példányt vihetnek el majd, illetve a MOHOSZ vállalja, hogy a kifogott (engedélyezetten elvitt) mennyiség 100%-át telepítés formájában, a későbbiekben is rendszeresen visszapótolja.

A kecsegéket a Dél-Szabolcsi Bt-től vásároljuk.

A telepítés a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) pályázati támogatásával valósul meg.

kecsege telepítés 2022 11 11 Tiszabercel 1

Az elnyert támogatás mértéke 1.605.000,- Ft, mely tartalmazza az 1.500 db haljelet is.

A kecsege ára nettó: 4.800,- Ft/kg.

Horgászüdvözlettel,
a Megyei Horgász Szövetség Elnöksége

Online látogatóink

Oldalainkat 143 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése