Máriapócsi Csónakázó és Horgásztó

Megyei horgászkörutam, egy újabb állomásához érkeztem, nevezetesen Máriapócsra. Ennek a városkának a neve, már korábban belépett a köztudatba, a pápai látogatás során. Megközelítése, Nagykálló és Nyírbátor között, kb. félúton fekszik. A tó, maga agyagbánya volt. 3 részből áll, 2,2 ha területen. Ebből két tó, közvetlen összeköttetésben van egymással. Igen kulturált környezet jellemzi, esőbeállókkal, mellékhellyiséggel, főző-sütő hellyekkel. Meg persze a legfontosabbal, halbőséggel. 

Tóth Árpád elnök úrral történt telefonbeszélgetés után, kaptuk a meghívást, Endrédi Róbert barátommal. Mivel ez a tó nevezetes a harcsa és csuka állományáról, elsősorban ez utóbbi volt a célunk, mivel novembert írunk.   Ahogy az lenni szokott, még mutatóba sem fogtunk eggyet sem. Bakó Zsolt gyermek versenyhorgász volt a megmentőnk, ő legalább fogott egyet, mint a képen látható.   Egy november végi pontyozáson vigasztalódhattunk, még hozzá bőségesen. Ennyit a csukákról! Pedig másfél évig tilalom volt a krokodilpofályuakra, ezért elszaporodtak és megnőttek. A legnagyobb itt fogott, 11,5 kg-ot nyomott. Harcsából 18 kg, pontyból 12,5 kg, amurból 8,7 kg, afrikai harcsából 8 kg volt a legnagyobb itt fogott hal. Az egyesületet 37 felnőtt, 9 ifi és 15 gyermek horgász alkotja. 2006-ban 42,84 q hal lett telepítve. Ennek zöme ponty, mintegy 21 q, kárász 18 q és 3 q afrikai harcsa.

A napijegy 2000 Ft felnőtteknek (2 nemes + 3 kg egyéb hal), 1000 Ft ifiknek (1 nemes + 3 kg egyéb hal), 500 Ft gyermekeknek (3 kg egyéb hal). Bizton állítom, érdemes napijeggyel próbálkozni, nem fogják megbánni. Évente átlagosan 250 db-ot adnak el belőle. Az egy főre jutó fogási átlag: 30,1 kg. A tó környezete társadalmi munkában lett kialakítva, ez egyébként kötelező a tagoknak.

Még egy nagy előnye van a tónak, lehet pergetni! A tó mélysége 2-3 méter közt váltakozik. Pontyozásra a fenekező módszert ajánlom, minden sallang nélkül, az etető kosarat 2 horog közzé, csúszóra szerelve. Nyerő a konzervkukorica+giliszta csali, legalábbis a mi esetünkben. Az amúrra, mint a helyi horgászok javallották, mézes kukorica, illetve házilag főtt kukorica, a leginkább bevált csali. Az elnök úr jövőre is meghívott minket, amire gondolkodás nélkül igent mondtunk és amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni.

A tó jövőre lesz 10 éves, ezt nagyszabású rendezvény keretében akarják megünnepelni, az egyesületi tagok.

Minden ide látogatónak, eredményes horgászatot kívánok!

Képek a tóról:

Online látogatóink

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése