Amuri géb

amurigeb1

amurigeb2

Egy rejtélyes körülmények között bekerült halfaj maradt, aminek hazai elterjedési esélye egy darabig a nullával lesz egyenlő. Ez a hal az amuri géb (Perccottus glehni). Eredeti hazája az Amur és vízgyűjtője, így természetes terjedése kizárható.

Magyarországon csak a Tiszában fordul(t) elő. Nem kizárható, hogy akvaristák tették be. Európai elterjedése is csak pontszerű populációkban ismert. Életmódja hasonló a kessler gébéhez.

A fajok leírásánál törekedtem csak a tényeket közölni, hogy minden olvasó eldönthesse az adott faj hazai vizekben betöltött pozitív, avagy negatív szerepét. Bár ez tartok tőle néha nem sikerült és egy-egy fajnál kisarkítottam (de nem eltorzítottam) a tényeket.

Sajnos a halaknál is beigazolódott, hogy ha az ember belenyúl az élőlények természetes elterjedésébe és gondolkodás nélkül telepít új fajokat, abból nem sok jó fog kisülni és valamilyen élőlény bizonyosan sérülni fog benne.
A legszomorúbb az egészben, hogy a mai napig sem tanult az ember a hibáiból és még mindig kísérleteznek új fajok betelepítésével. Több hazai halgazdaságban tenyésztik már, az iszonyú étvágyú afrikai harcsát, a pettyes harcsát vagy a már megtelepített amur rokonát a fekete amurt. Ne adja a sors, hogy bármelyik faj hozzászokjon a hazai természetes körülményekhez és vizeinkben szaporodni tudjon.

Online látogatóink

Oldalainkat 166 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése