Menyhal horgászata

menyhalA menyhal az egyetlen édesvízi tőkehalféle. Kevesen ismerik és még kevesen horgásznak erre a haltípusra, ez főleg azért is lehet mert nyáron a meleg vizet nem kedveli és ezért télen lehet fogni, mikor már a víz 10 fok alá csökken.

Ilyenkor csapatokba verődik és felkészül az ívásra. Egy hal közel 5000000 ikrát is lerakhat, s mivel télen nem sok ellensége van az ikrának így nagy százaléka ki is kell. A melegvízben nem igazán táplálkozik ezért fejlődése igen lassú a sok koplalás miatt. Főként a fenéken tartózkodik. Hazánkban a rekord 3,56 kg, míg külföldön ahol az életkörülmények megengedik kár 20-30 kg-ot is elérik.
Aki a menyhal horgászatra adja a fejét annak nincs könnyű dolga. Nehézség nem a horgászmódszerben van, hanem a horogra kerítésében illetve a téli hideg sem könnyíti a horgász dolgát.
A menyhal alapvetően magányos hal , de ívása idején tömegesen mozog így ha fogunk egyet akkor majdnem biztos hogy fogunk még. Kedvelt tartózkodási helye alámosott partok, gyökerek ágak között, mélyvizek zúgók alatt. A vizek tisztulásával a menyhal megjelent a Sajón és a Hernádon is , de legjobb helyek a Tisza felső szakaszán találhatók. Főként esti, éjszakai órákban fogható.
A menyhal horgászatához könnyű 30-40 grammos kemény spiccű fenekező botot használjunk, az orsóra 20-25-ös zsinór kerüljön. A fenékólomnak nem kell túl nagynak lennie a 25 gramm körüli lapított ólom megteszi, ha nem nagy a sodrás. A horog 2-4-es süllőző horog , fenéktől 10cm-re lebegtetve. A halakra jellemző hogy hosszabb időre megállnak, ezért eredményes lehet az úszós görgetés , feltéve hogy a fenék akadóktól mentes. Így az úszós módszerrel nagyobb területet átvizsgálhatunk és nem kell megvárni hogy a hal jöjjön hozzánk.

menyhal1

Csalinak állati eredetűt tűzzünk, máj, tüdő, giliszta, halszelet, de fogós az apró csalihal is. Kapása hasonlít a törpeharcsáéra. A csalit nem könnyen engedi el, igyekszik vele védett helyre vonulni ezért a bevágást ne kapkodjuk el. Horgászpróbáló szórakozás, de téli időszakban igen jó szórakozás.

Egy-két szép példány a Tiszából:

  

Online látogatóink

Oldalainkat 110 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése