Kötések

Albright kötés

Ez egy kevésbé használatos és ismert kötés nálunk, pedig igen hasznos, ha két különböző átmérőjű damilt szeretnénk egymáshoz kötni vagy drótelőkét monofil zsinórhoz. Kötése nem a legegyszerűbb, de érdemes megtanulni, mert sokoldalú felhasználása miatt megéri a fáradtságot, és a befektetett energiát.

Hajtsuk vissza a vastagabb damil végét és tartsuk bal kezünk hüvelyk és mutatóujja között.

Blood csomó

Ez a kötés talán az egyik legismertebb damil összekötő csomó. Széles körben alkalmazható, akár különböző átmérőjű damilok esetében is nagy biztonsággal terhelhető.


Fektessük a két damilt egymás mellé. (A), (B).

Butterfly fül

Butterfly fül
Rendkívül egyszerűen kivitelezhető kötés, a vízparton is gyorsan megköthető.


Vegyük át az (A) szálat önmagán, így megkapjuk a (B) hurkot.

Csavarmenetes kötés (lapkás horgokhoz)

Ez a kötés nem a legerősebb, a damilcsavarok miatt. Inkább a vastagabb damiloknál alkalmazható.


Fektessük a damilt a horogszár mellé, és az A szálvéget megfogva, képezzünk egy hurkot (C).

Egyszerű végfül kötés

A végfül kötést általában a spicc- vagy rakósbottal horgászók használják a leggyakrabban. Az előre elkészített és létrákon tárolt szerelékek főzsinórjának a végére ezzel a kötéssel kötünk fület és ebbe csatlakoztatjuk az előkét.

1. lépés

Vegyük kétszeresen a damilunkat.

Előke végfülbe csatlakoztatása

Ezeket a csomókat elsősorban a finomszerelékes, úszós módszereknél alkal-mazzuk. Előkét - ami véknyabb átmérőjű és kisebb szakítószilárdságú mint a főzsinórunk - azért használunk, hogy elakadás vagy egy nagyobb hal esetén ne az egész szereléket veszítsük el, vagy ami még rosszabb a bot törjön, hanem csak ez előkét kelljen cserélni illetve újrakötni.

Két fül csatlakoztatása 1.

Ez a csatlakoztatás kevésbé megbízható, sokkal gyengébb mint a következő csatlakoztatási mód.

Forgókapcsok, karabinerek kötése

Ezeket a kötéseket elsősorban műcsalis horgászatnál használjuk, de matchbotozáskor is hasznos lehet, ha ismerjük őket. A műcsalikat általában forgókapcsos karabinerbe csatoljuk, hogy ha egy másikra szeretnénk időköz-ben váltani, akkor ezt a lehető leggyorsabban megtehessük. Wagglerúszós horgászatnál pedig az előkét és a főzsinór végét egy parányi csontiforgóba köt-jük, amely a szerelék apró „jelzőólmaként” is szolgálhat.

Hurkolt végfül kötés

1. lépés

Vegyük kétszeresen a damilunkat.

Páternoszter

Páternoszter
Évtizedek óta szolgálja a fenekező horgászokat ez a csomó, érdemes megtanulni.


Vegyük át az (A) szálat önmagán, így megkapjuk a (B) hurkot.

Sebészcsomós előke

Sebészcsomós előke
Ez a csomó egy univerzálisnak is nevezhető kötés, hiszen tudunk két damil szálat egymáshoz toldani, valamint végfület és oldalelőkét is kialakíthatunk segítségével. Egyetlen hátránya, hogy csak azonos, vagy közel azonos átmérőjű damilokból ala-kítható ki.


Fogjuk szorosan egymás mellé a főzsinórt (F) és az előkét (E).

Sokmenetes kötés (lapkás horgokhoz)

Az egyik leggyakrabban alkalmazott horogkötés, egyszerűen kivitelezhető és lapkás és füles horgoknál is egyaránt alkalmazható.

Fektessük a horogszár mellé a damilt úgy, hogy az A és a B szálat duplán vesszük. Majd az ábrán látható módon vegyük az A szálat a horogszár mellé. Megkaptuk a C hurkot.

Sokmenetes végfül kötés

Ez a kötés abban különbözik az előzőekben bemutatott két kötéstől, hogy több menettel rögzítjük a fület, ami nagyobb biztonságot ad, hogy a kötés megszorítás után nem csúszik meg.

1. lépés
Vegyük duplán a damilunkat.

Tűkötés (lapkás horgokhoz)

A külföldi horgászirodalom egyik kedvelt horogkötési módja, nálunk kevésbé terjedt el. Pontosan ez az egyik oka annak, hogy bemutatom, a másik pedig, hogy rendkívül egyszerűen köthető és megbízható.
Nevét onnan kapta, hogy egy tű vagy egy cső segítségével kivitelezhető a kötés. Amennyiben tűt használunk, úgy a tű foka legyen a lapka mellett.

Online látogatóink

Oldalainkat 193 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése