Sz.-Sz.-B. Vármegyei Egyesületek

Bujtos Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület (Nyíregyháza)

Székhelye: 4400. Nyíregyháza, Jelvény u. 11.

Elnök: Morauszky Tamás
Tel.: + 36 20 32 79 527
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gazdasági vezteő: Fekésházi Gábor
Tel.: 06-30/515-2594

A vízterület neve, területe:
Bújtosi tavak 11,5 ha.

bujtos

A Bujtosi tavak mesterségesen kialakult képződmények a város észak-keleti oldalán. Bár a terület mindig mocsaras volt, a tavak kialakulásához a téglagyártási és vályogvetési tevékenység járult hozzá. A 12 hektáros területen hat tóból álló tórendszer található, amelyen 1997-ben pályázati keretből rekultivációt végeztek Ennek eredményeként sikerült a tavak kotrását, nádvágását elvégezni, valamint a vízpótlás biztosítására rétegvíz kutakat fúrni. Alkalmas horgászatra, korcsolyázásra, vízbiciklizésre.

Leírás:

A nyíregyházi Bujtosi tavak vízfelülete 11,5 hektár, amely mesterséges úton keletkezett a Barzó-féle téglagyár agyagnyerő gödreinek helyén, „eredményeként”. A Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal 1995-ben a területen városliget kialakítását határozta el. A városliget kialakítási munkálataival egyidejűleg a tómederben kotrás és a víz utánpótlás megoldására két kút fúrása történt meg. A tórendszer környékén is jelentős átalakítás valósult meg (parkosítás, sétányok kialakítása). A munkálatok megkezdése előtt negyven évig gyakorlatilag a tórendszer elhanyagolt volt, a tavakat a környező részek lakói hulladék lerakóként használták. A vízminőség rossz volt, a tóban élő halállomány főként apró elkorcsosult kárászokból állt.

Egyesületünk 1995. december 29-én alakult meg 38 alapító taggal. 1999. évben már 138 tagunk volt és 2015. évben 266 főre nőtt a taglétszám. 20130525 Bujtos peca 01Az egyesületet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság 1996. január 9-én jegyezte be. A Bujtosi tavak halászati jogát egyesületünk 1996. április 22-én kapta meg.

Az egyesület a halászati jog elnyerése után célul tűzte ki a tórendszer kultúrvíz-zé történő átalakítását, ennek elérésére a rendszeres telepítésekkel és a halőrzés megoldásával folyamatosan törekszünk. A Bujtosi tavak Nyíregyháza belterületén található, ezért a városlakók és a horgászok számára könnyen megközelíthető. Tagságunk egy része nyugdíjas de egyre több az ifjúsági és gyerek horgász tagunk is.

Az egyesület rendelkezésére álló anyagiak jelentős részét halasításra, a halak egészségének megóvására és a vízminőség javítására, fenntartására fordítjuk minden évben.

Ma már a Bujtos tórendszer egy esztétikusan kialakított, parkosított, pihenésre, horgászatra kiválóan alkalmas, igen komoly hal állománnyal rendelkező terület. A vízben megtalálható (és fogható) a Magyarországon előforduló halfajok többsége. Jellemzően: compó, aranykárász, ezüstkárász, dévérkeszeg, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, szélhajtó küsz, ponty, amúr, fehér busa, fogassüllő, csapósügér, csuka, vágódurbincs, lesőharcsa.

A halak kifogására (mennyiségére) szigorúan ellenőrzött szabályok vonatkoznak, melyek tételesen megtalálhatók e honlap más részén.

A Bujtos Sport HE saját weboldala

Online látogatóink

Oldalainkat 663 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése